Hartelijk welkom !
Home » Over ons » Filmtips

Filmtips

Om een goede film te maken moet u vooral op de volgende punten letten;

 • Maak veel stille shots.
  Ga niet "stofzuigen" met de camera (van links naar rechts draaien en weer terug).
  Realiseer je dat je beelden maakt van een levende wereld.
  Elke beweging van de camera daarin moet een doel hebben.
  Stille shots hebben vaak meer inhoud.
  Kies een shot weloverwogen. Neem niet lukraak op.
 • Beperk het in- en uitzoomen
  Beperk het inzoomen en het uitzoomen van beelden, dit geeft een onrustig beeld.
  Gebruik de zoomlens niet te veel. Zoomen geeft vertekende beelden en is vaak zeer onnatuurlijk, rij of loop, als het kan, liever naar het onderwerp toe, laat daarbij een stukje van de auto (ruitenwisser of spiegel) of van iemand die meeloopt zien, zodat de kijker weet wat u doet. Gebruik de afstandsbediening vooral als u ingezoomde opnamen maakt. Zelfs op statief schokt het beeld bij het aan en uit zetten van de camera.
 • Werk het liefst met statief.
  Gebruik zo mogelijk altijd een statief (driepoot, eenpoot of andere ondersteuning). Een fraai stilstaand beeld is het begin van een goede film.
 • Zorg voor goed geluid
  Zorg voor een goed geluid. Gebruik bij storend windgeruis de mogelijkheid om bij "camera set" in het menu van de camera, de "wind onderdrukker" in te stellen op on, of gebruik een windkap.
  Laat altijd zien wat je hoort. Laat de kijker nooit in onzekerheid omtrent de geluidsbronnen.
  Maak eerst een opname van de gehele locatie voordat u details opneemt.
  Spreek tijdens het opnemen nooit commentaar in. Bovendien laat de kwaliteit van het ingesprokene vaak veel te wensen over. Bewaar uw commentaar voor later. U kunt het dan wel meer overwogen doen.
  Neem ook buitengeluid op, het zogenoemde algemeen(achtergrond) geluid. Je kunt dat met een kleine cassetterecorder doen, maar ook met de camera zelf met afgedekte lens. Dit geluid komt later bij de montage goed van pas.
  Achtergrond muziek In (bijna) elk vakantieland zijn cd's te koop met muziek uit dat land. Zo'n muzikale aanvulling - bij de latere montage - is niet altijd in ons land te koop. Dit geeft sfeer aan de film.

Algemene tips
Vermijd bij landschapsopnamen een scheve horizon.
Opnamen vanaf een boot of een auto maakt je altijd vanuit een vast standpunt.
Laat de horizon maar een beetje bewegen, maar zorg er wel voor dat je iets van uw standpunt laat zien, zoals bijvoorbeeld de voorsteven van het schip of een raam van uw auto.
Gebruik de camera nooit om er mee te "kijken", want kijken doet je van te voren met je ogen, en al kijkend maakt je dus een opzet voor de opnamen.
Bepaal de shotlengte aan de hand van de beeldinhoud.
Bij veel informatie een lange shot, bij weinig informatie een korte shot.
Voldoende tussenshots zijn handig voor de latere montage. Maak ook eens opnames van dagelijkse zaken zoals die grappige verkoper op de markt of dat malle hondje van uw buurvrouw op de camping.
Neem vooral veel folder materiaal en ansichtkaarten mee. U kunt ze later tussen de opgenomen beelden gebruiken.
Zorg voor een goed en een fris beeldritme:
Totaal - medium - close-up, enz. Dus geen totaalbeeld na een totaalbeeld en geen half totaalbeeld (medium) na half totaalbeeld.
Voorkom springers.
Bijvoorbeeld uw partner 's morgens in een kabelbaan, wat direct gevolgd wordt door uw partner 's avonds in het Restaurant. Varieer de opnames. Vergeet de geijkte cliché shots: inpakken, de eerste stop, de eerste lunch, enz, enz.
Beeldovergangen vanuit een beweging naar een beweging kunnen functioneel zijn. Zorg er dan wel voor dat de bewegingsrichting dezelfde is. Als dit niet lukt laat dit dan achterwege want met het bewerken van de film kunnen deze overgangen alsnog worden toegevoegd.

De kunst van het inkorten;


Voorzorg maatregelen

 • Zorg voor filters.
  • In elk geval een UV-filter ter bescherming van de lens. 
  • Met een polarisatiefilter heft u lelijke weerspiegelingen op en worden wolkenpartijen veel fraaier. 
  • Met een grijsfilter compenseert u een overdaad aan licht en met een sterfilter worden de lichtjes 's avond zeer romantisch. 
 • Zorg voor een aantal videocassettes, van de beste kwaliteit.
  U zult er later geen spijt van krijgen. Als er één vol is kan men met behulp van een DVD-brander dit bandje eerst "ruw" op DVD branden! Spoel de band eerst een keer heen en terug alvorens u de eerste opname start. U voorkomt daarmee lelijke stoorsignalen (drop-outs). 
 • Vermijd grote temperatuurverschillen waardoor de camera last van condens krijgt. De camera weigert dan en het duurt vaak heel lang voor u hem weer kunt gebruiken. 
 • Zorg voor voldoende accu's

10 tips om je eigen vlotte reisvideo te maken